Followers:

Nov 27, 2017

Lima (5) Kubah Menarik di Expo Negaraku 2017

LIMA (5) KUBAH MENARIK DI EXPO NEGARAKU 2017 | Assalamualaikum semua. Siapa tahu berkenaan dengan pameran Expo Negaraku yang sedang berlangsung sekarang di Dataran Merdeka? Untuk makluman anda actually Expo Negaraku ni adalah pameran berskala besar yang membawakan projek-projek infrastruktur dan rancangan pembangunan masa hadapan dalam bentuk interaktif dan informatif. Haaa Ainy pun baru tahu juga berkenaan dengan Expo Negaraku. Alhamdulillah diberikan rezeki masa untuk ke sana minggu lepas dan lihat sendiri apa yang menarik di sana.


Jadi hari ini Ainy nak kongsikan dengan anda apa yang menariknya di Expo Negaraku dan Ainy nak ajak anda juga ke sana sebab serius langsung tak rugi. Malah pameran ni juga bermanfaat untuk semua golongan (muda atau tua). Bila sebut berkenaan dengan pembangunan negara, kadang kita cuma tutup sebelah mata saja. Sebab pada kita tak perlu pun kita ambil tahu. Tapi bila ada pameran sebegini yang memaparkan tentang rancangan kemajuan negara, pada Ainy tak salah kalau kita sekali-sekala sibuk untuk ambil tahu. Dari situ timbulnya rasa SAYANG pada negara sebab kita nampak apa progres dan pembangunan negara untuk kebaikan kita bersama.

Nov 21, 2017

Dua (2) Tarikan Baru di Lost World of Tambun, Perak


DUA (2) TARIKAN BARU DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Bila sebut saja Lost World of Tambun, mesti anda terbayangkan taman tema yang besar dan menyoronokkan? Tapi sekarang ada dua (2) tarikan baru yang terdapat di dalam Lost World of Tambun yang pasti menamahbahkan keseronokan bila anda berkunjung ke Lost World of Tambun nanti, antaranya:

1) Hippo Kingdom


Hippo Kingdom ni terletak jauh ke dalam sikit berbanding dengan tarikan yang lain sebab ianya terletak di dalam Lost World Adventure Park, bersebelahan dengan glamping. Apa yang menariknya, hippo kat sini diberi nama Juwita. Comel je. Kalau anda nak tengok Juwita ni dengan lebih dekat, anda perlu turun ke bahagian Underwater View (rujuk gambar bawah ni).

Pintu masuk ke Hippo Kingdom.


Nov 13, 2017

Staycation yang Penuh Aktiviti Menarik di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


STAYCATION YANG PENUH AKTIVITI MENARIK DI DE PALMA ECO RESORT, KUALA SELANGOR | Assalamualaikum semua. Baru-baru ni Ainy berpeluang staycation di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor. Kenapa Ainy pilih De Palma Eco Resort, Kuala Selangor sebab memang Ainy nak 'lari' jauh sikit dari kesibukan kota. Jadi memang sesuai sangat Ainy pilih De Palma Eco Resort kat Kuala Selangor ni sebab konsep resort ni pun 'back to nature'.

Dalam banyak-banyak jenis chalet dan vila yang ada di De Palma Eco Resort ni, Ainy pilih chalet sebab lebih privacy. Chalet pun jenis sebiji-sebiji macamtu tapi bersebelahan. Tak silap Ainy ada 48 chalet dan 12 vila kat sini dengan rekaan dalamnya yang moden. Nampak je luar macam biasa tapi bila masuk dalam, rasa selesa sangat.

Nov 4, 2017

Pengalaman Sertai Aktiviti 6th Mile Tunnel di Lost World of Tambun, Perak

PENGALAMAN SERTAI AKTIVITI 6TH MILE TUNNEL DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Siapa di sini yang suka dengan aktiviti lasak? Okay Ainy angkat tangan dulu boleh? Hehe. Ainy ni walaupun berpurdah tapi Ainy sangat suka buat sesuatu yang baru. Antaranya aktiviti lasak dan yang jadi pilihan Ainy kali ini adalah 6th Mile Tunnel di Lost World of Tambun, Perak.

Bila sebut tunnel je mesti anda terbayangkan terowong kan? Sebelum Ainy cerita lanjut salasilah terowong tu, Ainy ceritakan dulu cabaran-cabaran yang Ainy dan kawan-kawan perlu hadapi sebelum tiba di pintu 6th mile tunnel. Sangat mencabar tau!

Oct 31, 2017

Pelbagai Jenis Masakan Western di Port Bujang, Junction @ 11


PELBAGAI JENIS MASAKAN WESTERN DI PORT BUJANG, JUNCTION @ 11 | Assalamualaikum semua. Hari ini Ainy nak kongsikan satu (1) kedai makan masakan western yang jadi tempat favourite Ainy iaitu Port Bujang, Junction @ 11. Kebetulan kawan-kawan blogger ajak makan di sini lepastu dekat pula dengan rumah Ainy, jadi kira ON jelah kan. Lagipun Ainy bab makan ni, insyaAllah ON je sentiasa. Hihi.

Oct 26, 2017

Pengalaman Buat Rawatan Muka di Estetika Medispa (Rawatan Pertama)

PENGALAMAN BUAT RAWATAN MUKA DI ESTETIKA MEDISPA (RAWATAN PERTAMA) | Assalamualaikum dan selamat pagi semua. InsyaAllah hari ini Ainy nak berkongsi pengalaman Ainy sendiri buat rawatan muka di Estetika Medispa. Best ke tak best? Berkesan ke tak, semua itu Ainy akan kongsikan di bawah nanti okay. InsyaAllah.

Oct 11, 2017

Enam (6) Produk Himalaya Jadi Pilihan Penjagaan Diri Ketika Bercuti


ENAM (6) PRODUK HIMALAYA JADI PILIHAN PENJAGAAN DIRI KETIKA BERCUTI | Assalamualaikum semua. Ainy baru berkesempatan nak update selepas banyakkkk cuti sejak sebulan ni. Okay memandangkan ramai DM tanya; "Ainy selalu bercuti, macamana nak kekalkan kulit supaya tak kering, tak sunburn?". Ha sebenarnya bila bercuti ni, bukan part kulit kering dan sunburn je jadi benda pertama perlu dititikberatkan tapi banyak lagi. Jadi Ainy nak kongsikan enam (6) produk Himalaya yang jadi pilihan Ainy tiap kali bercuti. Tak kiralah bercuti dalam negara ke luar negara, Ainy memang suka bawa bersama keenam produk Himalaya ni.

Sep 11, 2017

Cadangan Makan: Pelbagai Jenis Masakan Ayam Kampung di Restoran Ayam Kampung Velodrome, D'Pulze Cyberjaya

CADANGAN MAKAN: PELBAGAI JENIS MASAKAN AYAM KAMPUNG DI RESTORAN AYAM KAMPUNG VELODROME PREMIUM, D'PULZE CYBERJAYA | Bila sebut saja ayam kampung, mesti ramai mula fikirkan ayam kampung yang keras, tua dan lain-lain. Sebenarnya Ainy pun berfikiran yang sama dan sebab itulah Ainy jarangggg sangat makan masakan yang berasaskan ayam kampung. Haha sadis betul.

Makan tengahari di Restoran Ayam Kampung Velodrome, D'Pulze Cyberjaya
Sehinggalah baru-baru ni Ainy rasai sendiri pelbagai jenis masakan ayam kampung di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium di D'Pulze Cyberjaya. Terdapat pelbagai jenis masakan ayam kampung dan mereka telah beroperasi sejak tahun 1980 lagi. Punyalah lama dan boleh dikatakan mereka ini sangat pakar dalam menyajikan ayam kampung yang lembut dan berkualiti.

Aug 23, 2017

Glamping di Lost World of Tambun, Perak


GLAMPING DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Assalamualaikum. Ainy nak tanya ni, anda pernah dengar tak perkataan 'glamping'? Glamping ni datangnya dari perkataan; glamour and camping. Maksudnya yang lebih jelas lagi ialah menginap di khemah yang berkonsepkan glamour. Boleh bayang tak macamana rupa khemah tu? Okay jom baca pengalaman Ainy ketika glamping di Lost World of Tambun, Perak.

 
Glamping di Lost World of Tambun, Perak
 

Jun 30, 2017

Peluang Menarik untuk Percutian Yang Seronok


Ada sesiapa yang plan nak pergi holiday dekat utara Malaysia kita ni tak? Ainy memang ada banyak tempat yang Ainy boleh suggest kat korang semua macam alor setaq, sungai petani, langkawi, pulau pinang, tapi kali ni Ainy nak cerita kat korang pasal Bukit Merah. Salah satu resort yang sangat best untuk duduk adalah Bukit Merah Laketown Resort. Haa mesti korang tertanya-tanya apa yang best kat resort ni kan? Ini yang Ainy nak bagitahu so korang baca bebelan panjang Ainy kat bawah ni okay.

kit Merah Laketown Resort ni korang boleh check in pada pukul 3 petang dan check out 12 tengah hari so sama dengan tempat lain juga. Memang best untuk bawak satu family sebab hotel ini ada swimming pool untuk korang yang nak berlatih untuk sukan olimpik nanti ataupun untuk train anak-anak korang jadi anak orang laut. Haha. Kalau tak nak bawak satu family nak pergi sorang-sorang pon tiada masalah sebab tempat ni agak privacy. So korang dapat tenangkan fikiran yang kusut sebab Ainy faham, dalam dunia yang moden ni korang kena kerja kuat. So tempat ni boleh dikatakan tempat untuk dapatkan semangat semula nak harung rintangan hidup ini.


Kalau korang ada plan nak buat event untuk syarikat korang juga boleh sebab ada facilities yang banyak dan sesuai untuk aktiviti yang korang plan nak buat. Function room dia ada pelbagai jenis, kot-kot ada yang nak buat meeting ke dan sebagainya. Kalau masuk group mesti dapat harga yang best dari pihak hotel. Tempat ni sangat menyenangkan, jauh dari kesibukan bandar, so rasa ala-ala nak duduk luar bandar boleh jadikan ini salah satu port korang untuk bercuti. Haa siapa kata tak boleh bercuti dalam negara kan? Hehe.

Staff kat sini memang tiptop, memang ada review yang menarik, diorang memang mementingkan keselesaan korang, dan akan buatkan korang tak dapat nak komplen. Betul Ainy tak tipu! Servis memang tip top sesuai dengan nama gahnya di mulut setiap orang Malaysia. Kaunternya pulak dibuka 24 jam sehari so kalau korang nanti terkunci bilik korang pukul 3 pagi jangan segan silu untuk kacau orang kat kaunter, diorang memang akan dapat tolong korang setelkan masalah tu nanti. Cuma Ainy nak pesan kalau nak keluar tu tolonglah bawak kunci sekali ya.



salah satu view dalam bilik yang nampak mewah.
view dari balkoni bilik. privacy kan? alaahh ini yang buat Ainy nak pergi lagi sekali ni.
Kalau plan nak duduk lama sikit tapi tak nak bawak banyak baju jangan risau sebab kat sini ada laundry service. Nak hantar dry cleaning pon boleh. Bilik pula ada aircon, bagi untuk sesiapa yang tak tahan sejuk boleh adjust temperature aircon tu. Ada fridge, pengering rambut bagi korang yang rambut susah nak kering, TV dan shower untuk keselesaan korang. Selain tu kat Bukit Merah Laketown Resort ni juga ada waterpark, memang sesuai kalau korang nak bawak anak-anak. Parking pun confirm tak perlu nak rebut dengan orang lain sebab memang cukup untuk penginap resort unless satu bilik bawak 10 kereta haa yang tu Ainy susah sikit nak cakap.


Kat sini juga ada restoran untuk korang cari tempat nak penuhkan selera korang. Nak bawak maggi pon tiada masalah, nak makan kat restoran pon Ainy tak marah. Internet no worries sebab ada Wifi kat sini, kalau nak cucuk duit ada juga ATM yang berdekatan. Kalau korang nak jalan jauh sikit, korang boleh pergi ke Zoo Taiping yang ada Night Safari lebih kurang dalam 18km dari tempat korang stay ni. So kalau rasa-rasa dah boring bolehlah try night safari, lawat zoo pada waktu malam. Wahh best tu! Resort ini juga mesra OKU so boleh bawak family, kawan yang OKU untuk bercuti sekali. Kat Traveloka korang boleh find the best price of Bukit Merah Laketown Resort dan Ainy jamin korang takkan menyesal. Kot-kot ada rezeki korang untuk dapat bilik yang murah mana tahu la kan.

Moga membantu dan terima kasih kerana sudi membaca.

May 23, 2017

Media Prima Digital: Kempen #SeringgitSeribuKebaikan Dilancar beri Peluang Rakyat Malaysia Kongsi Rezeki

Baru-baru ini di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) turut melancarkan kempen kebajikan yang diberi nama Kempen #SeringgitSeribuKebaikan. Kempen ini sebenarnya dilancarkan bagi memberi ruang kepada rakyat Malaysia untuk berkongsi rezeki dengan memberikan sumbangan ikhlas serendah RM1, RM3, RM5 dan RM10. Mungkin nilainya kecil pada mata kita tapi besar pada mata mereka yang memerlukan.

Antara gambar sesama sesi Q&A di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan dan juga pelancaran Kempen #SeringgitSeribuKebaikan

May 22, 2017

Media Prima Digital: Lancarkan Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) untuk Pencinta Makanan


Dialog 'nak makan mana?' dan akhirnya berakhir dengan 'tak tahu' selalu sangat terjadi antara Ainy dan kawan-kawan. Selalu saja pening dan tak tahu nak makan kat mana tiap kali keluar. Tapi dengan pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) baru-baru ni, semuanya jadi lebih mudah. Masalah tak tahu nak makan mana akhirnya berjaya diselesaikan. Chewahh.

Gambar semasa Majlis Pelancaran Jalan Jalan Cari Makan dari jurucakap JJCM, Abang Naz dan pengurus produk aplikasi JJCM, Li Ee Kee.

Gambar di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Kalau korang nak tahu aplikasi ini dilancarkan dengan beberapa fungsi baru yang pastinya memberikan pengalaman unik buat pencinta makanan seperti Ainy. Sangat user friendly! Jadi sesiapa yang belum download aplikasi JJCM ni, pergi download sekarang okay sebab aplikasi ni sangat membantu untuk mendapatkan senarai restoran yang korang nak makan mengikut jenis menu yang korang suka.

CARA DOWNLOAD APLIKASI JJCM

1) Pertama kali korang kena download dulu aplikasi JJCM ni di App Store atau Google Play korang. Ha pergi download SEKARANG!

2) Buka aplikasi JJCM dan rajinkan diri membaca demo yang diajarkan seperti gambar yang Ainy paparkan kat bawah ni.


3) Lepastu korang boleh pilih nak 'daftar masuk' atau 'terus melayari aplikasi ini' tanpa mendaftar masuk. Ha ni untuk sesiapa yang malas nak daftar masuk lah kan. Tapi Ainy sarankan korang daftar sebab akan ada banyak features yang korang boleh guna dalam aplikasi JJCM ni kalau korang daftar masuk. Jadi sila rajinkan diri korang ya. Jangan malas-malas. He2.

4) Selepas dah daftar masuk, korang boleh pilih radius kawasan yang korang tinggal. Contohnya korang tinggal di kawasan Selangor, jadi di bahagian 'Lokasi' korang klik 'Selangor'. Lepastu korang boleh pilih jenis makanan yang korang teringin nak makan seperti western, malay food atau apa sahaja. Nanti aplikasi JJCM ni akan paparkan beberapa cadangan restoran mengikut jenis pilihan yang korang dah buat.


Ha senang kan? Lepasni tak payah dah nak pening-pening fikir nak makan apa dan di mana. Aplikasi JJCM boleh bantu korang dan juga Ainy yang pencinta makanan atau dengan kata lainnya; kuat makan. Haha.

FUNGSI BARU APLIKASI JJCM

1) Paparan tawaran diskaun dan potongan hebat
Korang boleh dapatkan diskaun sehingga 70% bagi restoran terpilih menerusi paparan 'Offpeak Deals' yang akan dikemaskini setiap hari. Secara tak langsung korang juga boleh berjimat dengan potongan hebat yang dibuat. Pendek kata nak makan banyak tapi nak bajet-bajet. Sesuai sangat lah ni untuk orang macam Ainy. Haha.

2) Tempahan restoran
Selain itu, korang juga boleh membuat tempahan restoran yang korang suka menerusi kerjasama Media Prima Digital bersama Offpeak. Dengan hanya beberapa langkah, korang tak perlu lagi beratur panjang dan menunggu lama untuk menikmati hidangan kesukaan di restoran kegemaran korang. Korang hanya perlu memasukkan nombor telefon, tetapkan tarikh, masa dan bilangan pengunjung, korang akan diberi pengesahan tempahan melalui emel. Menarik kan? Segalanya jadi lebih mudah dengan aplikasi JJCM tau.

3) Tiada caj tambahan
Apa yang menariknya, dengan pelbagai fungsi yang memudahkan di aplikasi JJCM ni korang tak dikenakan caj tambahan langsung. Semuanya PERCUMA! Korang cuma bayar apa yang korang makan sahaja.

4) Rekaan grafik yang lebih menarik
Selain tu, aplikasi JJCM diberi nafas baru dengan rekaan grafik yang lebih menarik dan mesra pengguna. Dengan transformasi 360 darjah, aplikasi JJCM nampak lebih segar dengan wajah baru.

5) Boleh berinterasi sesama pencinta makanan
Setiap pengguna yang mendaftar akaun boleh memuat naik sebarang komen dan cadangan mengenai restoran / tempat makan yang dikunjungi. Pendek kata, seperti; dari pencinta makanan untuk pencinta makanan. Haaaa menarik kan sebab dapat berkongsi-kongsi idea dan menerima maklumat dari pencinta makanan seperti korang juga. Dan sebab itulah aplikasi JJCM mewujudkan ruangan komen dan cadangan bagi membawakan interaksi antara pengguna selain membolehkan korang melihat apakah ulasan pengguna lain mengenai sesuatu restoran yang mereka pernah pergi.

6) Fungsi carian mengikut radius kawasan
Selain itu, fungsi carian berdekatan juga membolehkan korag melihat senarai restoran yang berhampiran dengan kedudukan GPS korang. Contoh; sekiranya korang berada di Damansara, fungsi ini akan memaparkan senarai restoran pilihan JJCM yang berada dalam radius Damansara. Ha jadi pencarian restoran pilihan jadi lebih mudah.

Apa yang lagi menarik, aplikasi JJCM tidak hanya terhad kepada restoran yang dikunjungi produksi rancangan Jalan Jalan Cari Makan sahaja tau tapi pasukan editorial aplikasi JJCM juga akan pergi ke restoran-restoran lain yang dicadangkan orang ramai. Pasukan editorial JJCM akan ke seluruh negara bagi mencari makanan-makanan unik dan menarik untuk dicadangkan kepada pengguna aplikasi JJCM.

Ainyy Zain di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Menarik kan? Dah sekarang boleh pergi download aplikasi JJCM di telefon korang. Ikut step yang Ainy ajarkan kat atas tu okay. Terima kasih kerana sudi membaca. Moga bermanfaat.

May 11, 2017

Perhentian Kravers: Tawar Pakej Percutian Murah ke Pulau Perhentian


Bila sebut saja Pulau Perhentian, semua orang dah mula terbayangkan air nya yang kebiruan, pantai yang bersih dan pemandangan yang menarik. Ainy juga tak terkecuali. Memandangkan minggu ni Ainy dan team Ainy akan ke sebuah pulau jadi Ainy tertarik nak kongsikan Pakej Murah ke Pulau Perhentian dari agensi pelancongan Perhentian Kravers.

Perhentian Kravers menawarkan pakej percutian untuk orang ramai terutamanya kepada pelancong dari dalam negara dan kini terbuka kepada setiap individu, keluarga mahupun badan korporat di Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia. Apa yang menariknya, destinasi percutian yang ditawarkan akan meliputi Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Dua-dua terus dapat cover tau!

Apr 26, 2017

Causeway Link: Melancarkan Travel Bus Pass untuk Kemudahan Berjalan-jalan di Johor Bahru


Assalamualaikum semua. By the way hari ini Ainy nak cerita pasal Johor Bahru. Siapa yang pernah pergi kedua-dua lokasi ini? Untuk makluman korang, banyak sangat tempat-tempat menarik di Johor Bahru yang kita semua boleh pergi. Ainy yang pernah tinggal di Johor Bahru hampir lebih 7 tahun pun belum sempat nak cover semua tempat-tempat menarik di sana. Terlampau banyak dan memang sangat sesuai untuk dijadikan lokasi percutian bersama keluarga dan kawan-kawan.

Oleh itu, ha nak bagitahu sekali yang Causeway Link ada melancarkan Travel Bus Pass untuk sesiapa yang nak pusing-pusing Johor Bahru tapi malas nak drive sendiri ke satu tempat ke satu tempat.

Ini bentuk Travel Bus Pass yang korang akan terima nanti kalau beli dengan Causeway Link.

ERYA by Suria: Penjenamaan dan Perlantikan Saharul Ridzwan sebagai Duta Korporat


Assalamualaikum semua.

Baru-baru ni Ainy terima jemputan ke Majlis Penjenamaan Suria, Sidang Media dan Perlantikan Duta di Suria Resort, Bentong Pahang. Program yang selama 2 hari 1 malam ni memang sangat menarik sebab terdapat banyak aktiviti yang Ainy, rakan blogger dan media yang lain buat, antaranya; treasure hunt, sesi memasak bersama duta baru dan banyak lagi.


Ainy sendiri dah lama bersama dengan Hotel Suria sebenarnya sebab Ainy bekerja dalam bidang pelancongan jadi salah satu Hotel Suria di Johor Bahru tu dah macam jadi rumah kedua Ainy. Setiap customer Ainy yang nak ke Singapura dan ke Johor Bahru sendiri, Ainy akan letakkan di Hotel Suria Johor Bahru. Harga berpatutan sangat.

Sekarang ni bila Hotel Suria nak buat penjenamaan semula nama hotel mereka, Ainy tertarik juga nak tahu. Ha sekarang ni dah tak boleh panggil Hotel Suria lagi dah, nama barunya; ERYA by Suria. Jadi semua cawangan hotel di Malaysia dan satu di luar negara iaitu London juga bertukar nama. Sedap juga namanya, macam sesuatu sangat bila sejuk ERYA.



ERYA by Suria ni adalah simbolik kepada satu perubahan atau metamorphosis dengan rotma RIA merupakan penjenamaan transformasi dari tanda aras yang selasa je satu tanda aras yang menawarkan hospitaliti perhotelan yang lebih kompetetif.

Melalui perubahan fasa pertama ERYA by Suria ni, mereka mengambil berat direktif-direktif seperti;

1) Penjenamaan
2) Pembaharuan Korporat Logo artistik visual
3) Pemantapan dari segi perincian enam segmentasi pemasaran
4) Pemantapan latihan perindustrian dari segi teknikal dan vokasional melalui Suria Program
5) Perlantikan duta

Inisiatif perubahan ERYA by SURIA ni sebagai langkah untuk dapat menjadi Ikon Perhotelan Bumiputera. Selain itu, ERYA by Suria juga dari mula merupakan salah sebuah hotel berlandaskan patuh syariah. Sejajar dengan globalisasi "Ke arah Planet 21" dengan menggabungkan ciri-ciri Hotel Hijau atau "Green Hotel". Eco Muslim Hotel terma baru yang digabungkan melalui kedua gabungan di atas adalah direktif baru yang akan diterapkan dalam fasa pertama ini.

Pendekatan 'Eco-Sustainable hotel towards Planet 21' merupakan batu asas tatacara jenama hotel-hotel besar di serata dunia contohnya HILTON GROUP, ACCOR GROUP dan lain-lain lagi. 'Eco-Sustainable Hotel' akan ditetapkan secara berperingkat dengan mengambil kira pengurusan air, elektrik, kitar semula dan sebagainya. Melalui pendekatan Eco-Muslim Hotel, ianya dapat meningkatkan satu tanda aras strategi pemasaran, pengurusan dan juga dapat mengurangkan kos penyelenggaraan.

Direktif enam segmentasi pula akan mengambil langkah pemfokusan secara kolektif dan perincian kelebihan di setiap lokasi iaitu Merang, Cherang, Janda Baik, Bentong, Johor Bahru dan London. Enam segementasi yang ditawarkan adalah ERYA LUXY, ERY EXEC, ERYA FAMY, ERYA ENVI, ERYA SYLO dan ERYA CAMP. Sebagai contoh ERYA by Suria Johor Bahru dari segi kelebihan lokasinya terletak di tengah bandaraya Johor Bahru dan berhampiran dengan Kota Iskandar dan Singapura yang rata-ratanya tumpuan 'business traveler'. Oleh itu, dengan memfokuskan servis lengkap untuk seorang eksekutif di samping 'Value Added' perkhidmatan yang ditawarkan lengkap 'OFFICE on GO' infrastruktur seolah-olah berada di dalam bilik eksekutif. Melalui segmentasi ini, 'target market' akan lebih fokus dan dwifungsi segmentasi akan dapat meningkatkan jualan.

Direktif pembangunan ilmiah pula akan menitikberatkan program-program baru masa singkat yang lebih komprehensif dan kursus-kursus perhotelan yang lebih terperinci. Penambahan biasiswa dan siri anugerah kecemerlangan akan diberikan supaya dapat melahirkan pemangkin dan pelapis pengurusan hotel yang lebih efektif dan professional. Oleh itu ERYA by Suria menawarkan satu program yang diberi nama ERYA GRAD yang merupakan satu program aperantis khusus.

Selain itu, ERYA by Suria juga percaya dengan pendekatan sosial media dan penglibatan selebriti melalui beberapa program juga akan melengkapkan anjakan paradigma fasa pertama penjenamaan ini. Justeru, ERYA by Suria telah memilih selebriti yang mempunyai rating popular yang tinggi iaitu Saharul Ridzwan.


Transformasi ERYA by Suria perlu dilentur dan digilap melalui beberapa fasa perubahan yang dijangkakan tempoh matang sehingga 2025. Perubahan yang praktis, inovatif dan prespektif memberi nafas baru bagi ERYA by Suria agar lebih maju kehadapan. InsyaAllah.

Ainy doakan moga segala perancangan dari pihak ERYA by Suria berjalan dengan baik dan dipermudahkan. Amin. Terima kasih kerana menjemput Ainy.


Maklumat lanjut berkenaan ERYA by Suria, rujuk di bawah okay:

Hotline: 03-7806 4752
Instagram: @eryabysuria
Facebook: /eryabysuria
Website: www.suriaresorts.com

Mar 6, 2017

Idaman Villa, Melaka: Homestay Besar dan Selesa di Bandaraya Melaka


Assalamualaikum semua. Siapa kat sini yang ada masalah nak cari tempat menginap untuk buat gathering family? By the way Ainy selalu ada masalah ni sebab bila buat family gathering ni, jumlah pesertanya ramai. Jadi satu masalah pula nak cari konsep hotel apartment atau homestay yang boleh muat group yang ramai.

Baru-baru ni Ainy dan rakan-rakan blogger buat short trip ke Melaka. Dari asalnya hanya beberapa orang, kami dapat kumpulkan dalam 14 orang semuanya dengan bantuan Emas Putih (blog: www.kisahemasputih.com). Bila dah ramai macamni, mulalah pening nak cari penginapan kan. Kalau nak ambil hotel, boleh muat paling ramai pun 4 orang. Lepastu belum tentu dapat bilik sebelah-sebelah. Jadi Uzu decide untuk book homestay yang besar, yang boleh muat 14 orang dan lebih iaitu Idaman Villa, Melaka.

Ainy pun tak sangka juga rupanya ada homestay yang boleh tampung ramai orang macamni. Rupanya Idaman Villa ni, sejenis homestay yang berkonsep rumah teres tiga (3) tingkat. Patutlah boleh muat ramai.

Ini gambar luar Idaman Villa, Melaka.

APA YANG MENARIK IDAMAN VILLA, MELAKA NI?

Ini Ainy nak kongsikan dengan korang - keistimewaan kalau korang menginap di Idaman Villa, Melaka.

Ruang Legar: Actually ruang legar di Idaman Villa ni memang sangat luas. Sesuai lah untuk beraktiviti bersama keluarga besar di luar ni - main badminton ke, bola ke. Sangat sesuai!

Photo credit: www.idamanvilla.com

Laman dan BBQ Pit: BBQ Pit ni memang pakej sekali dengan bayaran sewa homestay ni. Jadi korang boleh plan untuk adakan BBQ dan berisitirehat santai di laman dia yang besar tu. Boleh main lari-lari lagi ha kat laman tu.

Photo credit: www.kisahemasputih.com

Ruang Dapur yang Lengkap dengan Peralatan Memasak: Ini Ainy paling suka! Masa Ainy dan rakan-rakan blogger datang haritu, kitorang main masak-masak kat sana. Setiap orang ada bahagian kerja masing-masing dan Ainy pula masak Sayur Lemak Kobis. Apa yang menariknya, korang tak perlu pening nak angkut periuk, kuali ke Idaman Villa ni sebab semuanya lengkap. Pinggan mangkuk, cawan, perkakas senduk semua pun ada. Korang tinggal beli bahan untuk memasak sahaja. Ha jimatlah ruang bonet kereta korang kan. Jadi kalau yang datang ramai-ramai dengan keluarga besar, dah boleh jadikan aktiviti memasak ni sebagai aktiviti mengeratkan hubungan. Mesti seronok memasak ramai-ramai kat dapur kan.

Photo credit: www.idamanvilla.com

Ruang Tamu yang Luas: Ruang tamu memang luas sangat sebab even kami beramai-ramai duduk kat ruang tamu tu pun, masih lagi ada ruang untuk muatkan 5-10 orang di situ dalam satu-satu masa. Maksudnya memang luaslah. Lepastu ada TV dengan lebih 50 siaran dan WiFi selaju 30Mbps. Sempatlah Ainy update blog tengah-tengah malam tu time semua orang tidur. Haha.

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Dilengkapi Tujuh (7) Bilik: Part bilik Ainy rasa benda yang sangat penting sekali kalau nak buat family gathering. Bila group ramai, jadi kita perlukan bilik yang banyak. Idaman Villa ni memang sesuai sangat lah untuk korang buat family gathering sebab ada tujuh (7) bilik dalam satu (1) rumah tu. Lepastu dalam setiap bilik, dilengkapi dengan TVwater heater, penghawa dingin dan tandas peribadi. Memang sangat-sangat selesa dan lebih terjaga dalam bab aurat. Yerlah bila buat family gathering ni, kita tinggal sekali dengan abang ipar, sepupu dan sebagainya. Kalau stay kat Idaman Villa ni tak perlu korang nak berkongsi toilet. Nak bersiap dan tidur pun lebih terjaga sebab bilik banyak jadi boleh buat pengagihan bilik untuk tiap-tiap keluarga.

Meh Ainy kongsikan satu-satau gambar bilik yang ada. Memang cantik dan selesa!

Bilik 1.1 (Tingkat 1 - Paling Bawah):

Photo credit: www.idamanvilla.com

Bilik 2.1 (Tingkat 2):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Bilik 2.2 (Tingkat 2):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Bilik 2.3 (Tingkat 2):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Bilik 3.1 (Tingkat 3):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Bilik 3.2 (Tingkat 3):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

Bilik 3.3 (Tingkat 3):

Photo credit: www.mawardiyunus.com

INFO TAMBAHAN TENTANG IDAMAN VILLA, MELAKA

1) Terletak di Kota Syahbandar, Melaka.
2) Terletak di tengah-tengah bandar Melaka.
3) 5 minit ke Jonker Walk.
4) 8 minit ke Taming Sari.
5) 9 minit ke Dataran Pahlawan.
6) 11 minit ke The Stadthuys.
7) 12 minit ke A Famosa.
dan berdekatan dengan banyakkkk lagi tempat-tempat menarik di Melaka.

Mostly tempat-tempat menarik dekat dengan Idaman Villa, jadi kira lokasi homestay ni antara lokasi yang sangat strategik untuk korang yang rancang bercuti ke Melaka. Kebetulan sekarang Idaman Villa tengah buat promosi harga sewa tau. Hanya dengan RM900 / sehari, korang dah boleh menginap di Idaman Villa ni dengan bawa family besar korang. Ha bawa 20 orang pun masih muat lagi tau nak masukkan dalam Idaman Villa ni. Dah pergi contact owner homestay ni cepat-cepat sebab tak silap Ainy homestay diorang memang 'terlajak laris' bila musim cuti sekolah.

Ini lah gambar Ainy dan rakan-rakan blogger masa menginap di Idaman Villa, Melaka.
Photo credit: www.eazyizzuddin.com

HUBUNGI IDAMAN VILLA UNTUK TEMPAHAN HOMESTAY DI MELAKA

IDAMAN VILLA, MELAKA (BANDARAYA MELAKA)
Contact: Encik Bari ( 012-2118246 )

Terima kasih Idaman Villa, Melaka untuk hospitaliti yang lengkap.

Mar 4, 2017

KAIO Studio: Studio Photoshoot Terbaik di Shah Alam


Assalamualaikum semua. Semenjak dua-tiga menjak ni, Ainy sibuk sangat dengan kerja-kerja pejabat dan outstation sana sini. Minggu ni sepatutnya ke Hat Yai tapi tetiba tukar tarikh pula. Jadi adalah masa untuk Ainy selesaikan entry blog yang tertunggak.

Behind the scene yang nampak dalam gambar macam biasa tapi mereka di hadapan Ainy saja tahu betapa kakunya Ainy. Haha.

Actually baru-baru ni Ainy dan rakan-rakan blogger ada sesi photoshoot Blogger Malaysia bersama KAIO Studio. Masa terima jemputan tu, Ainy dah pun mengenali KAIO Studio. Kenal pun dari video time-freeze yang pernah viral sebelum ni. Memang Ainy salah seorang yang kagum dengan hasil video time-freeze diorang. Lepastu dapat pula jemputan untuk sesi photoshoot, memang tak fikir panjang - terus terima.

Sebelum Ainy tunjukkan hasil photoshoot yang meletop dari KAIO Studio, Ainy nak kongsikan sikit dengan korang berkenaan KAIO Studio ni. KAIO Studio ditubuhkan sejak tahun 2012 oleh Anwar Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kaio. Nama KAIO Studio itu juga adalah datangnya dari nama beliau sendiri. Dulu KAIO Studio bermula dengan pakej perkhidmatan videografi perkahwinan tapi kini meluaskan sayap ke pelbagai genre, antaranya; fotografi perkahwinan, event, pengiklanan, kempen video, program TV dan banyak lagi. Pendek kata, sekarang ini semua jenis servis berkaitan videografi dan fotografi diorang ada. Tinggal korang cakap je nak yang macamana.

Mereka lah yang bertanggungjawab dalam menghasilkan videografi dan fotografi yang MELETOP!
Kiri: Shazlan. Kanan; Kaio

PENCAPAIAN KAIO STUDIO

Ha yang ini Ainy nak rekemen sampai korang rasa rugi sangatlah kalau tak ambil servis dari KAIO Studio ni sebabnya? Ha meh Ainy nak kongsi sedikit sebanyak pencapaian KAIO Studio sepenjang penubuhan.

1) KAIO Studio dinobatkan sebagai pemenang Most Glam Fashion Videographer 2015 oleh Majalah Glam. Klik link untuk sumber rujukan; http://www.kaiostudio.com/fashion/most-glam-next-fashion-videographer-winner-kaio-studio/.
2) KAIO Studio juga pernah ke Paris bersama Anuar Zain untuk sesi penggambaran muka depan majalah Fashion & Travel.
3) Pernah ke Cairo, Mesir untuk sesi photoshoot bersama pereka fesyen ternama tanah air iaitu Ezuwan Ismail.
4) Antara pereka fesyen yang pernah mendapatkan khidmat dan sentuhan karya kreatif dari KAIO Studio adalah Lynda Rahim, Wandpa, Melinda Looi dan Zawara.
5) Selain dari itu, ramai para selebriti dfan jenama-jenama pakaian ternama juga tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan khidmat dari KAIO Studio seperti Creacian by Dato Siti Nurhaliza, Adriana Yariqa (jenama dari Singpura), Miasara Couture, Lumiere Concept dan ramai lagiiii.
Kalau korang nak tengok sendiri karya-karya fesyen dari KAIO Studio, boleh klik link ini okay; http://www.kaiostudio.com/category/fashion/.

Ha nampak tak, bukan calang-calang orang yang dah berurusan dengan KAIO Studio. Sebab itulah Ainy sarankan korang ambil servis diorang. Tak kiralah fotografi ke videografi ke - semua hasilnya pasti terbaik.


PENGALAMAN AINY BEKERJASAMA DENGAN KAIO STUDIO

Okay ini part yang paling best Ainy nak kongsi dengan korang sebab? Meh baca.

Team KAIO Studio: Ainy nak puji team diorang dulu sebab memang dari awal Ainy masuk ke studio, Ainy macam malu-malu juga sebenarnya. Jadi Ainy banyak berborak dengan rakan-rakan blogger, sampailah tiba giliran Ainy nak shoot. Ya ampun kekoknya Ainy masa tu. Tapi team KAIO Studio sangat MEMBANTU berikan idea cara posing. Lepastu diorang ni sangatlah BERSABAR dalam memberi Ainy masa untuk menyesuaikan diri dengan kamera. Sekejap je Ainy dah boleh biasakan diri dengan bantuan diorang. Terima kasih team KAIO Studio!

Fasiliti Lengkap: Masa sesi photoshoot haritu, Ainy dan rakan-rakan blogger 'berkampung' di KAIO Studio dari pagi sampai petang. Duduk kat sana macam duduk rumah sendiri sebab lengkap dengan fasiliti seperti; surau, tempat persalinan, steamer untuk iron baju, ruang make up, tandas (semestinyalah kan) dan ruang bersantai. Kami buat macam rumah sendiri dah ha. Jadi untuk korang yang ada produk yang banyak untuk shoot, sesuai sangatlah ambil servis studio photography dari KAIO Studio. Tak perlu risau nak balik awal sebab studio tu pun dah lengkap macam rumah sendiri dah.

Ruang: Yang ini memang Ainy suka sebab ruang dia sangat-sangat LUAS. Sementara nak tunggu giliran shoot, ada ruang bersantai yang SELESA untuk menunggu. Dapatlah Ainy dan rakan-rakan blogger ber'video live'. Bayangkanlah Ainy dan rakan-rakan blogger kesemuanya dalam lebih 15 orang. Itu tak termasuk dengan team KAIO Studio lagi. Kami ramai macamtu masih muat dan selesa. Bayangkanlah betapa luasnya ruang KAIO Studio tu.

Servis TERBAIK: Yang ni memang Ainy suka sebab tak perlu nak tunggu berhari-hari atau berbulan-bulan untuk dapatkan gambar photoshoot. Petang kitorang selesai shoot, esok awal pagi team KAIO Studio dah mesej bagitahu semua gambar dah siap di'edit' dalam google drive. Cepat sangat-sangat! Dah lah gambar kami banyak, tak silap Ainy hampir 2000 pcs juga semua sekali. Tak tidur agaknya diorang ni edit gambar.

Hasil Gambar yang TERBAIK: Dah dapat gambar, memang terkejut sebab hasilnya sangat-sangat TERBAIK. Memang clear semua gambar dan cantikkk. Ainy suka! Ha tengoklah gambar-gambar Ainy share kat bawah ni. Semuanya cantik-cantik. Ainy boleh nobatkan diorang sebagai; Studio Photoshoot Terbaik Shah Alam' ha. Sebab hasil gambar photoshoot tak mengecewakan.
Ini gambar shoot untuk persalinan pertama Ainy.

Semua gambar yang Ainy ambil menggunakan black studio yang mana latar belakangnya adalah hitam. Tapi korang tak perlu risau sebab KAIO Studio juga ada yang white studio tau. Ha jadi korang boleh pilih nak shoot white studio ke black studio.

Yang ni pula masa persalinan kedua. Masa ni dah kurang sikitlah kekoknya. Hehe.


Ainy bersama dengan rakan-rakan blogger yang menggayakan Kurta Dhanee dari RAINI Exclusive.

SERVIS YANG DITAWARKAN OLEH KAIO STUDIO

1) Wedding photography and videography
2) Corporate photography and videography
3) Commercial video
4) Campaign video and photography
5) Music video

Ainy dan sebahagian rakan blogger. Yang lain dah balik dululah. Tak sempat nak bergambar sama-sama.

HUBUNGI KAIO STUDIO UNTUK SERVIS STUDIO FOTOGRAFI (DAN LAIN-LAIN)

KAIO STUDIO AND PRODUCTION SDN BHD
1-06, Mitea Residence Office,
No. 5, Persiaran Sukan, Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor.
Waze: 'KAIO Studio'


Terima kasih KAIO Studio jemput Ainy dan rakan-rakan blogger untuk Photoshoot Blogger Malaysia bersama KAIO Studio.

Feb 28, 2017

Majlis Menandatangani Perjanjian antara HWL Jewellery dan Swarovski Gemstone


Pada 25 Januari lepas, Ainy dijemput menghadiri Majlis Menandantangi Perjanjian Kerjasama antara HWL Jewelleray dan Swarovski Gemstone di Hotel Istana, Kuala Lumpur. Majlis yang meriah dan pastinya didatangi oleh ramai media kerana nama HWL Jewellery da Swarovski itu sendiri bukan suatu nama yang biasa malah sudah terkenal di merata tempat dengan hasilan permata yang berkualiti dan cantik.

Ainy sendiri kagum dengan pencapaian HWL Jewellery dari semenjak pertubuhannya pada 1985 sehinggalah sekarang. Jom baca sejarah dan pencapaian HWL Jewellery.

Sejarah dan Pencapaian HWL Jewellery

1) Ditubuhi pada tahun 1985, nama syarikat Hup Weng Lee Jewellery Trading Company, dengan menggunakan jenama yang bernama CAP88.
2) Pada tahun 1997, didaftar sebagai syarikat persendirian (Sdn Bhd), sekarang dikenali sebagai Hup Weng Lee Jewellery Trading Sdn Bhd. Jenama CAP88 dikekalkan.
3) Pada tahun 2009, syarikat menukar nama sebagai HWL Jewellery Trading Sdn Bhd. Jenama juga ditukar kepada C88. Jenama yang lama, CAP88 ditamatkan.
4) Pada tahun 2009 juga, HWL pindah ke Menara Perdana, sebuah bangunan industrial di Georgetown, Penang, dengan sebuah kilang memprosses barangan kemas yang amat lengkap.
5) Tahun 2017 merupakan satu langkah yang amat bersejarah bagi HWL kerana mereka akan memasuki satu kerjasama dengan Swarovski Gemstones, sebuah syarikat antarabangsa yang amat terkenal di seluruh dunia, yang menghasilkan batu-batu permata yang berkualiti paling tinggi.

Aktiviti Utama HWL Jewellery:

1) Membeli bahan-bahan mentah, mereka bentuk, membuat and mengedar barang-barang kemas, kedua-dua emas and perak.
2) C88 (brand asal) mempunyai sebanyak 600 pelanggan (kedai emas) di seluruh Malaysia.
3) C88 Premier (brand baru yang akan kerjasama dengan Swarovski), akan melantik 60 kedai yang paling cemerlang di seluruh Malaysia untuk menjadi pengedar mereka yang sah.

Manfaat dari Kerjasama HWL Jewellery dan Swarovski Gemtsone:

1) Mendapat satu recipe untuk kesempurnaan. Kesempurnaan ini dapat diperolehi dengan menggabungkan teknik pembuatan barang kemas dari C88 Premier, dengan batu permata kualiti tertinggi dari Swarovski, dan harga jualan yang munasabah. Contohnya sebentuk cincin emas 22k (91.6%) dapat diperolehi dengan harga serendah RM699 selepas diskaun.
2) Kemungkinan yang tidak berkesudahan dapat diperolehi dengan bantuan Swarovski Gemstone kerana pilihan batu permata yang beraneka, tidak kira dari segi saiz, bentuk atau pilihan warna. Produk-produk yang lagi istimewa dan inovatif dapat direka dan diperkenalkan kepada pengguna-pengguna.

Pada pendapat Ainy secara peribadi, kerjasama ini sangat bermanfaat dalam usaha menghasilkan kualiti produk yang lebih baik. Buat para wanita seperti Ainy yang sukakan barangb-barang permata seperti ini adalah perkara yang sangat dinanti-nanti. Jom lihat gambar-gambar sekitar majlis tersebut. Meriah! Dan Ainy boleh tengok live batu-batu permata keluaran mereka. Murah pula tu.








Terima kasih kepada HWL Jewellery kerana menjemput Ainy. Info lanjut berkenaan produk mereka, rujuk link di bawah:

HWL Jewellery Sdn Bhd
Laman Web: http://c88.my/ 
Facebook: facebook.com/C88premier