Followers:

Jul 22, 2018

4 Sebab Electric Train Service (ETS) Jadi Pilihan Pengangkutan Awam di Malaysia


Pada bulan Ramadhan haritu, Ainy ke Arau, Perlis dengan tujuan 'jalan-jalan cari makan'. Ainy saja buat JJCM di bulan Ramadhan sebab itu je tarikh yang Ainy available. Masa ke sana, Ainy tak drive pun sebab baru lepas lalui perjalanan yang panjang; Kuala Lumpur - Melaka - Johor Bahru - Kuala Lumpur dalam tempoh 2 hari. Kira penat sangatlah masa tu. Jadi kawan Ainy cadangkan Ainy naik ETS atau dengan nama penuhnya Electric Train Service.

Electric Train Service (ETS) ni kalau anda nak tahu sebenarnya di bawah pengurusan Keretapi Tanah Melayu (KTM) juga cuma bezanya mereka tambahbaik jenis perkhidmatan keretapi ni kepada Electric Train Servive (ETS). Pertama kali tau Ainy naik ETS ni dan agak jakunlah jugak sebab tak biasa. Tak sangka Ainy rupanya ETS ni salah satu medium pengangkutan awam yang bagus untuk kegunaan orang ramai. Jadi hari ini Ainy nak kongsikan beberapa point penting tentang pendapat peribadi Ainy, kenapa ETS jadi pilihan pengangkutan awam untuk semua? So here we go.

1) Mengelak dari kesesakan jalan raya



Kalau diikutkan kepada tempoh perjalanan naik ETS dengan kenderaan darat, sama je sebenarnya. Ainy haritu ke Arau, Perlis ambil masa perjalanan dalam 6-7 jam dari KL Sentral dan tempoh perjalanan tu sama sekiranya anda naik kenderaan darat. Tapi yang membezakannya, anda boleh santai-santai dalam ETS. Tak perlu bersesak atas jalan raya dengan kereta-kereta yang lain.

Ini antara yang Ainy selalu fikirkan tiap kali nak kena travel dalam jarak yang jauh. Dah buang masa atas jalan satu hal, lepastu semua kerja-kerja lain Ainy tak dapat nak buat dalam tempoh 6-7 jam perjalanan tu. Sampai je destinasi, mesti bertimbun kerja nak kena buat dan paling pening sekali sebab nak kena reply all the messages yang pending. Fuhh! Kalau naik ETS ni, Ainy boleh siapkan kerja-kerja Ainy dalam perjalanan tu.

2) Fasiliti yang lengkap untuk kegunaan penumpang



Memandangkan ini pengalaman pertama Ainy naik ETS jadi Ainy sempatlah buat tour dalam keretapi tu. Banyak jugak sebenarnya fasiliti yang diperlukan pengguna dalam perjalanan yang jauh, antaranya;

Bilik air yang selesa dan luas.



Di setiap koc akan disediakan bilik air yang selesa dan luas macamni. Jadi tak perlu risau kalau anda nak lalui perjalanan yang jauh. Dah lah bersih dan selesa. Siap ada sinki kat tepi pintu masuk bilik air lagi. Lepastu ada pemegang kat sebelah bowl tandas tu bagi memudahkan orang kurang upaya untuk menggunakan bilik air.

Kemudahan surau di koc C



Ainy paling suka dengan surau dia sebab dalam surau tu ada sekali dengan tempat ambil wudhuk. MashaAllah sangat memudahkan kerja Ainy. Walaupun saiz surau ni boleh muatkan 2 orang saja dalam satu-satu masa tapi at least kemudahan ni ada pun Ainy dah kira bersyukur dah. Boleh gilir-gilir guna dengan penumpang yang lain.

Kemudahan kafe di koc C



Kebetulan Ainy pergi bulan Ramadhan dan jadual ETS Ainy lebih kurang 30 minit sebelum waktu berbuka. Jadi untuk berbuka puasa, Ainy beli je makanan di kafe yang disediakan di koc C. Sesuailah untuk perjalanan yang jauh. Kalau lapar, boleh beli makanan di kafe yang disediakan. Tapi kafe ni cuma ada di koc C saja tau. Jadi kalau anda nak makan, datang ke koc C. Meja dan kerusi pun disediakan.


Tempat letak barang di ruangan atas tempat duduk yang luas



Ini memang antara yang paling best sebab dapat letak barang-barang yang dibawa kat ruangan atas ni. Dah lah luas! Kalau semua barang nak letak kat tempat duduk kita, serius tak muat sebab kerusi tu memang disediakan untuk duduk saja. Jadi ruangan atas ni memang membantu untuk letak barang-barang kita supaya masih nampak dimata untuk dipantau. Jadi tak adalah kita risau barang-barang kita hilang dan lain-lain. InshaAllah selamat!

Kerusi yang selesa dan ruang tempat duduk yang luas



Dalam ETS ada 2 pilihan tempat duduk; 1 yang hanya ada kerusi sahaja dan kedua disediakan kerusi siap dengan meja sekali. On the way ke Arau, Perlis, Ainy pilih tempat duduk yang ada meja macamni sebab Ainy nak buat kerja. Tapi balik tu Ainy pilih yang biasa saja yang macamni (gambar kat bawah). Tapi dua-dua pun selesa dan sesuai untuk perjalanan yang jauh. Lepastu dapat turunkan tempat duduk ke belakang untuk lebih selesa sebab ruang antara tempat duduk kita dengan tempat duduk di depan dan belakang pun luas.


Tapi untuk buat pilihan tempat duduk ikut keperluan anda, Ainy prefer anda buat pembelian lebih awal. Bukan apa, Ainy risau tempat duduk yang anda nak tu dah penuh sebab tempat duduk yang ada meja tu limited sangat tau. Jadi baik beli awal sebelum kecewa di kemudian hari. Haha.

Disediakan plug di bawah tempat duduk



Ini juga dah jadi 1 kemudahan utama bila lalui perjalanan yang jauh. Kalau handphone tak ada bateri dan kebetulan ada emergency, boleh charge kat tempat duduk tanpa perlu berganjak dari tempat duduk. Sambil charge sambil boleh guna handphone lagi. Plug ni ada disediakan di semua kerusi tau jadi no worries, tak perlu gilir-gilir dengan penumpang di sebelah.

3) Dibuka kepada lebih banyak laluan



Kalau anda nak tahu, ETS ni bukan boleh naik untuk perjalanan ke Utara saja tau, tapi sekarang laluan dah pun dibuka untuk ke Selatan juga. Destinasi terakhir ke Selatan adalah Gemas. Dari Gemas untuk ke penghujung Selatan, anda boleh naik Keretapi Expres Selatan pulak.

Pada Ainy lah kan, ini juga salah satu inisiatif yang baik untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan ETS. Secara tak langsung boleh reduce kadar penggunaan jalan raya jugak.


4) Harga yang mampu milik



Pada Ainy kalau nak dibandingkan dengan kos minyak, tol, tenaga dan masa yang diambil untuk memandu sebenarnya lebih tinggi dari harga tiket ETS ni sendiri. Macam Ainy ke Arau, Perlis sebelum ni, harga tiket pergi cuma RM80 lebih je. Jadi dapatlah jugak Ainy berjimat kat situ.

Okay Ainy harap perkongsian Ainy ni sedikit sebanyak 'membuka' mata anda semua tentang perkhidmatan ni. Dan jangan risau sebab ETS ni bukan seperti keretapi biasa yang lain sebab banyak improvement yang dah dibuat untuk keselesaan penumpang. Lagi-lagi untuk tempoh perjalanan yang jauh. Untuk jadual ETS dan lain-lain info berkenaan ETS, anda boleh contact diorang di bawah okay;

ELECTRIC TRAIN SERVICE (ETS)

Jul 7, 2018

3 Tips Sederhana Buat Wanita untuk Tingkatkan Keyakinan Diri


Untuk perempuan berpurdah seperti Ainy ni, Ainy lebih memilih untuk sederhana dalam semua perkara. Apatah lagi bila ada hari-hari yang memerlukan Ainy untuk berhadapan dengan orang ramai macam pergi meeting ke event ke dan juga bila travel.

Tips yang Ainy nak kongsikan ini bukanlah khusus kepada wanita berpurdah sahaja tapi kepada semua wanita juga. Malah tips yang Ainy nak kongsikan ini bukan berkenaan dengan cara-cara untuk bercakap dengan orang, macamana nak buang rasa malu etc. Bukan ya! Pada Ainy untuk tingkatkan keyakinan diri bukan saja dari dalaman kita tapi juga dari appearance kita sendiri. Contoh macam apa yang kita pakai, gayakan itu juga jadi faktor utama untuk kita sendiri merasa yakin untuk berhadapan dengan orang ramai.

May 31, 2018

Buffet Ramadhan 2018: Hotel Hilton, Petaling Jaya


Memandangkan baru lepas berbuka kan, sajalah nak kongsi salah satu buffet Ramadhan di Hotel Hilton, Petaling Jaya yang Ainy pernah pergi sebelum ni. Sesiapa yang selalu lalu federal highway tu, mesti perasan bangunan hotel ni kat tepi jalan kan?