Followers:

Oct 11, 2017

Enam (6) Produk Himalaya Jadi Pilihan Penjagaan Diri Ketika Bercuti


ENAM (6) PRODUK HIMALAYA JADI PILIHAN PENJAGAAN DIRI KETIKA BERCUTI | Assalamualaikum semua. Ainy baru berkesempatan nak update selepas banyakkkk cuti sejak sebulan ni. Okay memandangkan ramai DM tanya; "Ainy selalu bercuti, macamana nak kekalkan kulit supaya tak kering, tak sunburn?". Ha sebenarnya bila bercuti ni, bukan part kulit kering dan sunburn je jadi benda pertama perlu dititikberatkan tapi banyak lagi. Jadi Ainy nak kongsikan enam (6) produk Himalaya yang jadi pilihan Ainy tiap kali bercuti. Tak kiralah bercuti dalam negara ke luar negara, Ainy memang suka bawa bersama keenam produk Himalaya ni.

1) Complete Care Toothpaste


Ini ubat gigi terbaik pernah Ainy cuba dan kenapa Ainy pilih Complete Care Toothpaste dari Himalaya ni sebab kandungan dalam ubat gigi ni sendiri dari bahan-bahan semulajadi. Tak perlu risau tentang kesahihannya lagi dan yang paling penting gigi Ainy tak berdarah tiap kali menggunakannya. Sebenarnya tak semua ubat gigi kena dengan diri Ainy. Ada yang pakai buat gigi Ainy berdarah teruk dan ada juga yang okay. Alhamdulillah ubat gigi dari Himalaya ni sangat sesuai dengan Ainy. Langsung tak berdarah!

2) Purifying Neem Face Wash


Ini pula pencuci muka favourite Ainy. Masa mula-mula pakai tu, rasa macam; "Eh apa ni tak ada buih pun? Tak bestlah!". Tapi bila dah lama-lama menggunakannya, Ainy rasa suka pula dan pori-pori kat muka Ainy mengecil banyak tau semenjak Ainy pakai pencuci muka ni. Kalau gosok-gosok kat pipi tu rasa lembut je. Sebelum ni kalau gosok pipi, rasa kasar tau kat pori-pori tu.

Kenapa Ainy suka bila bawa bercuti? Sebab bila bercuti, kulit muka kita akan terdedah banyak dengan udara luar. Jadi bila kulit muka terdedah, kemungkinan untuk muka kasar dan pori-pori terbuka itu tinggi. Jadi Purifying Neem Face Wash ni bantu repair balik kulit muka yang rosak tadi tu. Pesan Ainy, tak kira apa sahaja pencuci muka yang anda pakai, please rajinkan diri cuci muka tu. Bila kita selalu cuci muka, insyaAllah kulit akan lebih behave dan senang untuk dijaga. Jerawat nak naik pun jadi segan tau.

3) Clear Complexion Whitening Day Cream


Ainy sebenarnya bukan suka sangat pakai krim tiap kali pergi kerja. Tapi bila bercuti, kenalah pakai sebab masa kita banyak kat luar berbanding dengan hari-hari biasa di rumah atau di ofis. Jadi perlindungan kulit muka itu penting! Ha siap letak tanda seru lagi sebab Ainy memang nak sangat tekankan yang perlindungan kulit muka ni memang penting tau. Jangan pandang remeh. Nanti bila kulit dah kena sunburn teruk, baru lah kita nak meratap sedih segala. Masa tu dah tak dapat nak undurkan balik masa dah. Hehe.

Jadi bila bercuti, Ainy memang jadi sangat rajin walaupun sebenarnya pada hari-hari biasa tak adalah Ainy rajin sangat nak berkrim semua ni. Sebab apa? Sebab lebih baik kita mencegah sebelum terkena betul tak? Orang tua cakap; "Sediakan payung sebelum hujan.". Ha macamtu! Jadi sebelum Ainy keluar hotel untuk mulakan aktiviti berjalan dan sebagainya, Ainy akan sapu Clear Complexion Whitening Day Cream ni dulu kat muka Ainy. Paling teruja Ainy nak cerita bila sapu kat muka tu, muka tak rasa berminyak pun. Rasa smooth je kat kulit muka tau. Lepastu terpulang pada anda nak alas dengan bedak compact pun boleh. Macam Ainy, sapu krim ni je pun dah cukup dah. Kulit rasa lembut sangat. MashaAllah.

4) Neem Capsule


Ini juga kapsul wajib yang Ainy bawa bila bercuti sebab banyak membantu bagi Ainy tenaga untuk berjalan ke sana-sini seharian. InsyaAllah badan akan rasa kurang penat dan rasa lebih fix je sepanjang hari. Selain tu, Neem Capsule juga bantu betulkan hormon kita sebagai perempuan dan bantu cantikkan kulit kita dari dalam. Tadi dah bantu lindung kulit dari luar dengan Clear Complexion Whitening Day Cream, sekarang giliran untuk cantikkan kulit dari dalam pula. Bila dua-dua diamalkan dengan baik, barulah kesannya jadi double-triple betul tak? InsyaAllah.

Neem Capsule ni Ainy cuma makan sekali sehari saja. Nak senang dan supaya tak lupa, Ainy makan Neem Capsule ni siap-siap waktu pagi selepas sarapan. Jadi bila balik dari berjalan seharian, nak terus tidur pun tak ada masalah sebab dah makan siap-siap Neem Capsule ni waktu pagi.

5) Protein Shampoo


Bila bercuti, tak payahlah nak berangan untuk bercuti ala-ala diva. Ainy biasanya bercuti memang jenis suka padatkan jadual barulah tak rugi masa kita kat tempat orang. Dah lah nak pergi tempat orang, bukannya selalu boleh pergi kan. Jadi kalau bercuti santai-santai macamtu, rasa rugi masa lah pula kan. Jadi bila dah seharian jadual padat ke sana-sini, satu badan mulalah berpeluh. Kejap berpeluh, kejap kering lepastu berpeluh balik. Rambut pun sama. Dahlah Ainy pakai tudung, jadi bahagian rambut ni memang Ainy akan wajibkan cuci setiap hari selepas balik ke hotel dari seharian berjalan.

Dengan Protein Shampoo dari Himalaya ni memang bantu bagi protin yang mencukupi pada rambut Ainy. Bayangkanlah rambut Ainy seharian tertutup dengan anak tudung, jadi bila buka tudung tu rambut jadi basah sebab berpeluh dan siap pakej dengan berbau lagi. Lepastu bila berbau, rambut jadi kusut. Protein Shampoo ni bantu juga untuk memudahkan sesi mencuci rambut yang kusut tadi tu. Ha senang kerja Ainy.

6) Koflet


Ini pula gula-gula untuk batuk. Bila dah bercuti, cuaca kat tempat orang ni kita tak boleh nak jangka. Kadang panas sangat, kadang hujan jadi kesihatan kita pun jadi tak menentu juga. Koflet ni memang Ainy bawa je sekali bila bercuti selain panadol dan minyak angin. Bila dah mula rasa-rasa sakit tekak atau batuk tu, Ainy kunyah saja gula-gula koflet ni. InsyaAllah sangat bagus untuk hilangkan batuk.

Ha enam (6) produk ini sajalah yang jadi pilihan penjagaan diri tiap kali Ainy bercuti. Selain senang nak dibawa sebab saiznya yang sederhana yang menjimatkan ruang dalam luggage, bagus juga untuk seluruh penjagaan diri kita bila bercuti. Pendek kata; nak bercuti tapi tetap juga nak make sure diri terjaga dengan baik. 


Moga apa yang Ainy kongsikan ini bermanfaat untuk semua. Apa-apa soalan boleh komen saja di bawah okay.

Sep 11, 2017

Cadangan Makan: Pelbagai Jenis Masakan Ayam Kampung di Restoran Ayam Kampung Velodrome, D'Pulze Cyberjaya

CADANGAN MAKAN: PELBAGAI JENIS MASAKAN AYAM KAMPUNG DI RESTORAN AYAM KAMPUNG VELODROME PREMIUM, D'PULZE CYBERJAYA | Bila sebut saja ayam kampung, mesti ramai mula fikirkan ayam kampung yang keras, tua dan lain-lain. Sebenarnya Ainy pun berfikiran yang sama dan sebab itulah Ainy jarangggg sangat makan masakan yang berasaskan ayam kampung. Haha sadis betul.

Makan tengahari di Restoran Ayam Kampung Velodrome, D'Pulze Cyberjaya
Sehinggalah baru-baru ni Ainy rasai sendiri pelbagai jenis masakan ayam kampung di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium di D'Pulze Cyberjaya. Terdapat pelbagai jenis masakan ayam kampung dan mereka telah beroperasi sejak tahun 1980 lagi. Punyalah lama dan boleh dikatakan mereka ini sangat pakar dalam menyajikan ayam kampung yang lembut dan berkualiti.

Aug 23, 2017

Travel: Glamping di Lost World of Tambun, Perak


TRAVEL: GLAMPING DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Assalamualaikum. Ainy nak tanya ni, anda pernah dengar tak perkataan 'glamping'? Glamping ni datangnya dari perkataan; glamour and camping. Maksudnya yang lebih jelas lagi ialah menginap di khemah yang berkonsepkan glamour. Boleh bayang tak macamana rupa khemah tu? Okay jom baca pengalaman Ainy ketika glamping di Lost World of Tambun, Perak.

Glamping di Lost World of Tambun, Perak