Followers:

Nov 21, 2017

Dua (2) Tarikan Baru di Lost World of Tambun, Perak


DUA (2) TARIKAN BARU DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Bila sebut saja Lost World of Tambun, mesti anda terbayangkan taman tema yang besar dan menyoronokkan? Tapi sekarang ada dua (2) tarikan baru yang terdapat di dalam Lost World of Tambun yang pasti menamahbahkan keseronokan bila anda berkunjung ke Lost World of Tambun nanti, antaranya:

1) Hippo Kingdom


Hippo Kingdom ni terletak jauh ke dalam sikit berbanding dengan tarikan yang lain sebab ianya terletak di dalam Lost World Adventure Park, bersebelahan dengan glamping. Apa yang menariknya, hippo kat sini diberi nama Juwita. Comel je. Kalau anda nak tengok Juwita ni dengan lebih dekat, anda perlu turun ke bahagian Underwater View (rujuk gambar bawah ni).

Pintu masuk ke Hippo Kingdom.

Laluan nak tengok Juwita secara dekat.

Ini lah Juwita.

Fakta menarik tentang Juwita ni, dia akan naik ke dasar air setiap lima (5) minit sekali untuk bernafas. Lepastu makan sebanyak 15kg sayur-sayuran setiap kali makan dan membuang air besar sebanyak 12kg sehari. MashaAllah punyalah banyak makan. Patutlah badan dia besar gedabak. Haha.

Di dalam Hippo Kingdom ni selain anda boleh tengok Juwita, anda juga boleh tengok haiwan yang lain seperti rusa, buaya dan lain-lain.




Ainy tertarik dengan rusa kat sini sebab rusa tu dibiarkan je bebas berjalan-jalan di dalam kawasan Hippo Kingdom. Jdi pengunjung boleh pegang, bagi makan dan bergambar dengan rusa dengan lebih dekat. Ainy pun tak terkecuali bagi rusa makan walaupun takut-takut. Haha. Tapi jangan risau sebab rusa kat sini memang jinak dan baik-baik semuanya.

Nampak tak posisi Ainy berdiri tu jauh je dari rusa. Tak berani nak dekat. Hehe.

2) Sarapan di Wetland


Selain anda berpeluang untuk sarapan di hotel, anda juga dapat request dengan pihak Lost World of Tambun untuk sarapan di Wetland. Konsep sarapan ni berkonsepkan alam semulajadi sebab dikelilingi dengan gua yang dah bertahun lamanya. Orang kata; back to nature.




Dah lah suasana tenang lepastu menu sarapan pun ala-ala sihat gitu sebab semuanya berkonsepkan sayur dan buah-buahan.




Tak silap Ainy, kalau anda nak buat tempahan sarapan di Wetland ni anda kena ada minimum group dalam 30 orang. Lepastu tempahan sarapan ni dibuka untuk sesiapa saja tak kiralah anda stay kat Lost World of Tambun ataupun tidak. Ha menarik tak?  Dapatlah nikmati udara segar pagi yang nyaman kat sini.

Kedua-dua tarikan ni salah satu (1) usaha pihak Lost World of Tambun untuk memberikan yang terbaik buat semua pengunjung yang ke sini. Bila ada merancang untuk ke sini suatu hari nanti, pastikan yang anda tak terlepas peluang untuk terokai Hippo Kingdom ni okay. Rugilah datang tapi tak cover semua tempat kan?

Moga entry Ainy ni bermanfaat. Terima kasih sudi baca blog Ainy.

Nov 13, 2017

Staycation yang Penuh Aktiviti Menarik di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


STAYCATION YANG PENUH AKTIVITI MENARIK DI DE PALMA ECO RESORT, KUALA SELANGOR | Assalamualaikum semua. Baru-baru ni Ainy berpeluang staycation di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor. Kenapa Ainy pilih De Palma Eco Resort, Kuala Selangor sebab memang Ainy nak 'lari' jauh sikit dari kesibukan kota. Jadi memang sesuai sangat Ainy pilih De Palma Eco Resort kat Kuala Selangor ni sebab konsep resort ni pun 'back to nature'.

Dalam banyak-banyak jenis chalet dan vila yang ada di De Palma Eco Resort ni, Ainy pilih chalet sebab lebih privacy. Chalet pun jenis sebiji-sebiji macamtu tapi bersebelahan. Tak silap Ainy ada 48 chalet dan 12 vila kat sini dengan rekaan dalamnya yang moden. Nampak je luar macam biasa tapi bila masuk dalam, rasa selesa sangat.






Kemudahan di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


Selain dengan kemudahan dalam bilik yang serba lengkap, di dalam kawasan De Palma Eco Resort ni juga ada kemudahan seperti;

1) Surau


Setiap waktu solat, akan ada imam yang laungkan azan. Memang muslim friendly sangat kat sini. Lepastu kita boleh solat berjemaah sekali dengan ima. Kebiasaanya memang ramai jugalah yang sertai solat berjemaah di kalangan tetamu dan juga di kalangan pekerja resort sendiri.

2) Swimming Pool


Selain tu untuk sesiapa yang bawa anak-anak, boleh mandi-manda kat swimming pool di sini. Swimming pool pula besar lepastu ada dua (2) bahagian; untuk dewasa dan kanak-kanak. 



3) Restoran


Ini tempat yang Ainy paling suka sebab restorannya besar dan boleh muat dalam 150 orang dalam satu-satu masa. Lepastu menu makan pagi pun banyak dan sedap. Ainy tengah taip ni pun sambil teringat menu kat sana. Dari dessert, air, menu utama semuanya sedap. Ainy makan bertambah ha tiap hari.




Aktiviti yang Boleh di Buat di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


Semasa Ainy ke sana, Ainy berpeluang cuba banyakkk aktiviti menarik di dalam De Plama Eco Resort tu sendiri. Pendek kata; tak bosan langsung masa Ainy pergi tu sebab banyak rupanya aktiviti menarik yang boleh dibuat, antaranya;

1) Menunggang Kuda


Ini pertama kali dalam seumur hidup Ainy cuba tunggang kuda. Takut juga pada awalnya tapi bila dah satu (1) pusingan, alhamdulillah dah boleh biasakan diri. Mereka ada dalam dua (2) ekor kuda; 1 kecil dan 1 lagi yang jenis besar sikit. Yang kecil tu sesuailah untuk bagi anak-anak kecil tunggang dan Ainy cuba naik yang besar.



2) Zumba


Zumba ni pula ada dibuat setiap hari Ahad dan dibuka kepada semua. Constructor dari luar dijemput khas untuk lead zumba yang disediakan. 



3) Tele-match





4) Team Building



Menarik kan? Dan sebenarnya ada banyak lagi aktiviti menarik yang dapat dibuat di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor ni tapi ini antara sebahagian darinya yang Ainy sempat cuba. Apa pun pada pendapat peribadi Ainy sendiri, percutian / staycation di De Palma ni sangat-sangat best. Tenang sebab jauh dari kota tapi tak sunyi sebab terisi dengan banyak aktiviti menarik. InsyaAllah sekiranya direzekikan masa Ainy akan datang lagi nanti.

Bagi anda yang sukakan penginapan dan suasana yang seperti ini atau sedang mencari lokasi untuk team-building, Ainy cadangkan better ke sini. Hari-hari anda terisi dengan aktiviti yang menarik dan mencabar. InsyaAllah.

Terima kasih kerana membaca. 😅

Nov 4, 2017

Pengalaman Sertai Aktiviti 6th Mile Tunnel di Lost World of Tambun, Perak

PENGALAMAN SERTAI AKTIVITI 6TH MILE TUNNEL DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Siapa di sini yang suka dengan aktiviti lasak? Okay Ainy angkat tangan dulu boleh? Hehe. Ainy ni walaupun berpurdah tapi Ainy sangat suka buat sesuatu yang baru. Antaranya aktiviti lasak dan yang jadi pilihan Ainy kali ini adalah 6th Mile Tunnel di Lost World of Tambun, Perak.

Bila sebut tunnel je mesti anda terbayangkan terowong kan? Sebelum Ainy cerita lanjut salasilah terowong tu, Ainy ceritakan dulu cabaran-cabaran yang Ainy dan kawan-kawan perlu hadapi sebelum tiba di pintu 6th mile tunnel. Sangat mencabar tau!


Taklimat dan Kelengkapan Keselamatan


Sebelum Ainy dan kawan-kawan mulakan aktiviti ni, kami dibekalkan dengan kelengkapan keselamatan sepert head lamp, jaket keselamatan, air mineral dan coklat manis. Coklat manis ni sebenarnya untuk beri tenaga pada kami sepanjang beraktiviti. Lagi-lagi bila dah lepasi terowong sehala dengan jarak 3 batu, mestilah rasa lapar kan? Jadi untuk kembalikan semula tenaga untuk lepasi terowong balik, itu yang pihak Lost World of Tambun bekalkan coklat.

Kusyuk dengar taklimat dari pihak Lost World of Tambun.

Selain tu, pihak Lost World of Tambun, Perak juga ada beri taklimat ringkas berkenaan dengan keselamatan sepanjang beraktiviti supaya masing-masing alert dengan apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Ha yang ni penting tau supaya tak berlaku kejadian yang tak diingini.

Seberang Tasik dengan Menaiki Bot


Selepas dah selesai sesi taklimat ringkas tadi, kami menaiki bot untuk seberang tasik. Tapi kalau diikutkan kepada aktiviti asal, kemudahan bot ni sebenarnya tak disediakan. Jadi setiap orang sepatutnya berenang seberang tasik dengan menggunakan tali (rujuk gambar di bawah ni). Tapi mungkin sebab nak jimat masa sebab hari pun dah petang, jadi kami diberi layanan VIP sikit dari aktiviti asal. Haha.

Inilah bot yang kami naik tu.

Berjalan Kaki ke Lost World Adventure Park


Selepas sampai di seberang tasik, kami perlu berjalan kaki di kiri kanan rumah penduduk di sana. Masa ni kami dipesan supaya kawal suara dan behave supaya tak mengganggu penduduk setempat.

Jarak pejalan kaki untuk sampai ke Lost World Adventure Park ni tak berapa jauh pun sebenarnya. Tak silap Ainy cuma ambil masa dalam 5-10 minit perjalanan. Sepanjang jalan tu, Ainy dan kawan-kawan ambil peluang ni untuk nikmati persekitaran dan reka bentuk rumah-rumah mewah di sana. Siap cuci mata lagi! :P

Sikit saja lagi nak sampai dekat pintu masuk Lost World Adventure Park

Okay bila dah berjalan, tibalah di pintu masuk X-Camp yang mana di dalam ini lah terdapatnya laluan untuk masuk ke terowong enam batu atau 6th mile tunnel.

Akhirnya sampai selepas jalan kaki hampir 10-15 minit

Menyeberangi Kolam Berlumpul


Ini salah satu fasa yang pada Ainy mencabar sebab kolam yang Ainy dan kawan-kawan perlu seberang tu kolam yang berlumpur. Pendek kata; Ainy sendiri tak tahu apa yang ada dalam kolam tu. Gelap! Lepastu Ainy pula tak dibenarkan untuk berjalan secara berdiri sebab tanahnya yang jerlus. Jadi kami perlu terapungkan badan macam dalam gambar di bawah ni dengan memegang tali yang disediakan. Masa ni macam-macam jugalah fikir apa ada kat dalam air tu kan? Haha.

Seberang secara berjemaah

Kalau anda tengok kat gambar atas ni, jarak dari kolam untuk sampai ke seberang jalan tak lah berapa jauh sebenarnya. Dan di seberang jalan tulah pintu terowong enam batu. Hah akhirnya sampai juga depan pintu terowong. Lega rasa! Tapi untuk lalui terowong tu, lain pula cabarannya tau.

Yeahh akhirnya sampai kat depan 6th mile tunnel

Belakang kami tulah pintu masuk tunnel tu

Melalui Terowong Enam Batu atau 6th Mile Tunnel


Muka memasing happy bila dah dapat lepasi kolam berlumpur. Haha tadi bukan main takut. Okay di depan pintu terowong ni, ada air yang lebih kurang dalam paras betis dan sangatlah sejuk. Bayangkan Ainy menyelusuri terowong dengan air yang sejuk macamtu. Lepastu bila dah masuk ke dalam sikit, air jadi makin tinggi sehingga ke paras pinggang. Tapi bila dah suku perjalanan, air jadi cetek dan paras buku lali saja. Jadi lebih memudahkan pergerakan sebenarnya bila air cetek ni.

Inilah suasana di dalam tunnel tu. Memang gelap. Kami jalan pun berpandukan head lamp yang kami pakai.

Sepanjang menyelusuri terowong tu, Ainy dan kawan-kawan dapat tengok sendiri pembentukan kristal. Ada yang dah matang dan ada juga yang masih dalam pembentukan. Sangat cantik dengan kilauan kristal yang bercahaya tu. Tapi Ainy dan kawan-kawan awal-awal lagi dah dipesan supaya tak pegang kristal tu sebab nanti akan mematikan pembentukan kristal tu sendiri. Sayanglah kan kalau dah mati.

Inilah kristal yang dah matang. Cantik kan?

Selain itu, di kiri kanan terowong juga ada banyak sangat kelawar yang terbang di sana-sini. Dah macam diorang berpesta pun ada! Masa ni juga kami dipesan supaya tak halakan head lamp secara terus sebab risau boleh membutakan mata kelawar. Kesian kelawar tu nanti.


 Sebenarnya terowong ini ada kisah dan mitos yang tersendiri. Rujuk dari cerita pihak LWOT, gua ini digunakan oleh pelombong zaman dahulu untuk seberang dari tempat Ainy tadi tu ke penghujung terowong. Asalnya terowong ni belum ada lorong pun lagi dan lorong ni dibuat sendiri oleh pelombong tu tadi bagi memudahkan laluan diorang untuk membawa hasil lombong. Gigih tak diorang ni? Sehinggalah pada tahun 1987, komunis datang dan menembak kesemua pelombong tadi tu. Sedih tak? Jadi selepas komunis tu ambil alih tempat tu dan mencuri semua hasil lombong. Ainy dapat tengok sendiri tempat yang mereka jadikan tempat persembunyian di kiri kanan gua ni.

Okay berbalik semula kepda cerita Ainy tadi, selepas kami melalui tunnel dengan jarak 3 batu alhamdulillah kami selamat sampai ke penghujung tunnel. Bahagianya rasa masa ni dan sesampai je kami rehat kejap dalam 30 minit dan bergambar semestinya.



Dan juga masa nilah kami makan bekal coklat manisan yang dibawa untuk tambahkan tenaga nak lalui tunnel 3 batu untuk keluar. Jujur cakap inilah aktiviti lasak yang Ainy rasa memang sangat mencabar. Alhamdulillah semuanya okay dan kami selamat keluar dan balik semula ke tempat glamping.

Untuk info lanjut berkenaan harga pakej dan lain-lain, anda boleh contact terus dengan pihak Lost World of Tambun, Perak.

Facebook: facebook.com/lostworldoftambun
Instagram: instagram.com/sunwaylostworldoftambun
Website: http://sunwaylostworldoftambun.com/glamping/

Terima kasih sudi baca blog Ainy.